3 ting du bør vide før du låner penge

Resume: Før du låner penge er der noget du bør vide. Hvis du har kendskab til det kan det spare dig for tid, penge og ærgelser.

Find ud af hvad det er. Læs med her…

De fleste mennesker er så fokuseret på det de har besluttet sig for at købe at de glemmer at fokusere på de forskellige muligheder der er når de skal låne penge. Det er primært i forbindelse med lån til forbrug at det kan gå galt.

Det er nemt og hurtigt at optage et forbrugslån. Beslutningsprocessen er kort og muligheden for at begå fejl eller er større i sådan en situation end i en situation hvor du har god tid til at tænke og regne på tingene.

3 tip til dig før du låner penge

Her får du 3 tip, som du med fordel kan tage til dig før du skal låne penge til forbrug:

Tip #1 – Tæl til ti

Hvis du bliver provokeret af en anden er det meget let at lade sit temperament løbe af med sig. Et godt råd i den forbindelse er at tælle til 10. Der sker det at din krop og dine tanker for en ‘time out’. Kroppen falder til ro og tankerne bliver bearbejdet.

Det samme princip kan du bruge når du har fundet en lækker ting du bare må have og den eneste måde det kan lade sig gøre på er ved at låne penge. Din krop og dine tanker går i ‘beredskabsmode’ og har derfor brug for en ‘time out’ for at kunne fungere normalt igen.

En sælger – hvad enten det er i en fysisk butik eller på en internetshop – ved at du reagerer sådan og vil gøre alt for at få dig til at beslutte dig inden du har talt til 10 – altså mens din krop er i ‘beredskabsmode’.

Tæl til 10 inden du låner penge

Når du tæller til ti – i overført betydning tager en pause – begynder du at tænke mere konstruktivt. Følelserne om den ting du ønsker at købe kommer mere i balance og du er bedre i stand til at se fordel og ulemper og tage din beslutning ud fra det.

Lad aldrig en sælger en webshop tvinge dig til at tage en hurtig beslutning. Husk at selvom det er et godt tilbud, så kommer der altid sådan et tilbud igen.

Tip #2 – Lav et budgettjek

Inden du beslutter dig så gå dit privatbudget efter. Tjek om der er nogen af dine faste udgifter der er faldet eller steget. Tjek din mobilbank for hvor mange penge du bruger på madvarer, cafébesøg, koncerter, tøj mv.

Lav budget før du låner penge

Beregn dit rådighedsbeløb og se nu om der er luft nok i budgettet til at kunne afdrage på et lån.

Hvis du ikke sparer op, så spørg dig selv hvorfor du ikke gør det. Hvis du ikke sparer op hvordan kan du så pludselig få råd til at betale af på et lån?

Tip #3 – Sammenlign lån

Hvis du beslutter dig for at købe den ting du er faldet for og du mener at du har råd til at låne pengene er det vigtigt at du vælger det billigste lån. Der er ingen grund til at være loyal overfor din bank eller en anden långiver hvis det lån de kan tilbyde ikke er det billigste.

Det eneste argument der kan forsvare ikke at vælge det billigste lån er hvis vilkårene er så urimelig at det i sidste ende kan koste dig dyrt. Ellers er penge blot et betalingsmiddel. Der er ikke nogen penge der har en bedre kvalitet end andre. En dansk krone er en dansk krone uanset om du låner den i Danske Bank, I Nørre Gnubbelev Sparekasse eller hos en forbrugslånsudbyder.

Sørg for at sammenlign dit forbrugslån med et lån med samme vilkår. Her mener jeg lånebeløb og løbetid – antal måneder lånet skal betales tilbage på. Hvis du gør det kan du måle prisen på to parametre: ÅOP – Årlige Omkostninger i Procent eller månedlig ydelse.

Sammenlign lån før du beslutter dig

Æg kan se forskellige ud – men det er det samme der er inden i

Hvis du sammenligner to lån på samme størrelse og med samme løbetid men hvor det ene har en højere ydelse end det andet, da er det lånet med den laveste ydelse der er det billigste.

Låneudbyderne skal også beregne ÅOP, hvilket er et udtryk for lånet samlede pris udtrykt i procent pr. år. Her anvendes en formel som tager højde for alle de forskellige omkostninger der betales på lånet. Ikke kun rente, men også startgebyrer, løbende gebyrer mv.

Det er aldrig klogt kun at sammenligne lån på renten alene. Et lån med en billig rente kan have høje gebyrer. Det kan ende med at være dyrere end et lån med en højere rente som har lave gebyrer.

Når du sammenligner lån så fald ikke for fristelsen til at vælge et populært lån. Det er et trick som mange lånesammenligningssider anvender. De får penge for at formidle lån og vil gerne have dig til at vælge et lån de tjener flest penge på at henvise til. De lade det ligge som nr. 1 i deres sammenligning, med fremhævet det ene og det andet. Efterhånden bliver deres påstand om at det er det mest populære lån rigtig for de fleste vælger dette. Det er det mest populære lån hos denne låneformidler, men det er ikke sikkert det er populært hos forbrugerombudsmanden eller hos en rådgiver i privatøkonomi.

Konklusion

Hvis du følger ovennævnte råd kan det spare det for mange penge. Du sparer selvfølgelig mest ved at droppe dit planlagte køb, men det behøver ikke at være sådan. Der er intet forkert I at låne penge. Det må bare ikke blive en byrde eller en låneaftale hvor du kommer til at betale mere i omkostninger end du har sparet på det produkt du har valgt at købe.

Tæl til ti – lav et budget.

Hvis du kommer frem til at det er forsvarligt at låne penge så sørg for at finde det billigste lån.

God fornøjelse!

dkPenge™

Vi har mere end 40 års erfaring inden for bank og IT. Det sikrer et solidt afsæt i de guides og services vi stiller til rådighed på dkPenge™.