Forbrugslån i forklædning

Resume: Skal det være et kviklån, et privatlån eller et kontantlån? Hmm… hvad er forskellen tænker du. Hvis der nu ikke er nogen forskel hvorfor findes der så flere forskellige betegnelser for det samme produkt? Vi kalder det forbrugslån i forklædning. Lær hvad der virkelig gemmer sig bag forklædningen.

Forbrugslån i forklædning

‘Kært’ lån har mange navne

Et ordsprog siger at kært barn har mange navne. Spørgsmålet er så lige om det også gælder forbrugslån. Du har sikkert stødt på forskellige betegnelser som privatlån, pengelån, hurtiglån med videre. Og hvad med kviklån? Er det også et forbrugslån?

På billedet herover er du sikkert ikke i tvivl om at det er en hund. Men den har forklædt sig med briller og kunstig næse. Lidt fjollet – er det fordi den flov over at være en hund? Eller vil den blot gøre opmærksom på sig selv? Faktisk er det ikke hunden, men dens ejer der har lavet dette ‘stunt’. Og sådan er det også med forbrugslån. Ejerne eller udbyderne af forbrugslån er ikke altid helt stolte over deres produkt og så tænker de at de kan pynte eller forklæde det lidt, så vi andre synes bedre om det.

Hvis det ligner et forbrugslån, smager som et forbrugslån og lugter som et forbrugslån, så er det nok fordi det er et forbrugslån. Lad os gå bag om de her lån, som udbyderne prøver at forklæde. Hvis du er ligeglad med det, så kan du gå direkte til vores ‘Sammenlign forbrugslån‘ beregner og tjekke hvilket online forbrugslån der er billigst (eller dyrest).

Vi vil nu se på tre hovedoverskrifter når vi taler om forbrugslån:

1. Hvorfor hedder det et forbrugslån?

2. Hvem tilbyder forbrugslån?

3. Hvorfor er der forskellige navne på forbrugslån?

Hvorfor hedder det et forbrugslån

Et forbrugslån er et pengelån som anvendes til forbrugsgoder (ferie, møbler, køleskab eller andet) og som hovedregel er det et lån som låntager ikke skal stille sikkerhed for (f.eks. i form af kaution, pant i bil eller hus). Når vi skriver som hovedregel, så kan et lån, der er optaget til forbrug udmærket være sikret ved f.eks. kaution eller anden form for sikkerhed. Der er sågar nogen, som anvender deres friværdi i huset til at optage et lån til forbrug. (Det må dog være lidt surt at betale af på en drømmeferie i 30 år).

Betegnelsen forbrugslån er ganske enkelt det mest rammende og beskrivende ord for et lån i den kategori. Det anvendes af såvel banker som finansieringsselskaber. Danmarks statistik medtager forbrugslån (som vi skriver om her) under betegnelsen forbrugerkreditter. Forbrugerkreditter består af kontokort herunder benzinkort, blankolån samt kredit mod sikkerhed.

Det vi skriver om her går under betegnelsen blankolån i oversigten hos Danmarks statistik.

F.eks. blev der i fjerde kvartal 2016 udlånt 19 milliarder i forbrugerkreditter. Heraf udgjorde blankolån 6,8 milliarder.

Ud fra en gennemsnitlig betragtning betyder det at der lånes tæt på 30 milliarder ud om året i forbrugslån, som ikke omfatter kontokort, benzinkort og kreditter mod sikkerhed. Bemærk at statistikken om forbrugerkredit ikke omfatter bankernes udlån. Danmarks statistik opererer altså med Forbrugerkreditter fra finansieringsselskaber, som ikke modtager indlån.

Hvem er det så der tilbyder forbrugslån

De finansieringsselskaber vi på dkPenge medtager under oversigten over danmarks måske ærligste sammenligning af forbrugslån er alle finansieringsselskaber, hvor lånet kan søges online. Det gør de traditionelle banker ikke. Dog er der flere finansieringsselskaber, som har fået status som bank. Blandt andet fordi de modtager indlån – herunder de såkaldte højrenteprodukter. Vi har også medtaget Coop Bank, som er en traditionel bank. Men da de udelukkende tilbyder betjening via internet og kundecenter er det muligt at ansøge om et forbrugslån online. Derfor har vi medtaget dem i vores forbrugslån guide over forskellige forbrugslån, som kan ansøges og udbetales online. Grænsen for dette udviskes mere og mere og vi vil i takt med at det ændre sig udvide vores sammenligning af forbrugslån tilsvarende på dkPenge.dk.

Hvorfor er der så forskellige navne på forbrugslån?

F.eks. er der mange, som kalder forbrugslån for Kviklån. Før i tiden hvor man typisk kun optog lån i pengeinstitutterne begyndte blandt andet Bikuben (en sparekasse, som senere blev en del af Danske Bank) at tilbyde et lån, som kunne ansøges, bevilges og udbetales hurtigere end normalt. De kaldte deres lån for et Kviklån – det gik jo ’kvikt’ til. Flere år senere blev de små lån med kort løbetid (1, 2 og 3 måneder) – de såkaldte SMS lån (eller Pay Day Loan, som de kaldes i bl.a. USA) ensbetydende med Kviklån. Når politikere og journalister taler om Kviklån, så mener de faktisk den form for lån – ikke et traditionelt forbrugslån med en normal afdragsprofil og løbetid på 12 måneder eller derover. De enkelte finansieringsselskaber giver deres forbrugslån produktnavne. Du vil derfor kunne møde betegnelser som ’kontantlån’, ’privatlån’, ’hurtiglån’, ’pengelån’ med flere. På det seneste er der dukket en række lån op, som har deres helt eget produktnavn. For eksempel Nordiclån, Føniks Privatlån, Fokuslån og flere og flere dukker op.

Konklusion:

Forbrugslån er altså et lån, som typisk optages online af finansieringsselskaber, som ikke er sikret ved kaution eller pant. Der stilles ingen krav til hvad lånet anvendes til. Forbrugslån kan optræde i ’forklædning’ under flere navne, men hvis det ligner et forbrugslån og ’smager’ af et forbrugslån, så er det nok fordi det er et forbrugslån.

Team dkPenge

dkPenge™

Vi har mere end 40 års erfaring inden for bank og IT. Det sikrer et solidt afsæt i de guides og services vi stiller til rådighed på dkPenge™.