Lån penge med omtanke

Alle der skal låne penge bør tænke sig om en ekstra gang og sikre at de er i stand til betale det lånte beløb tilbage. Som låntager er det meget uklogt at overlade denne beslutning til det låneinstitut eller pengeinstitut, som låner pengene ud.

Det er vigtigt selv at tage ansvar for sine handlinger ikke mindst når det gælder sin egen privatøkonomi. Vi anbefaler derfor at du sætter dig godt ind i alle aspekter omkring låntagning herunder at sikre dig et fuldstændig overblik over din egen økonomi. Et af de vigtigste elementer i denne proces er at kende sit privatbudget og sit forbrugsmønster godt. Det er ikke alle der passer ind i et skema. Derfor er det vigtigt at du er helt ærlig overfor dig selv.

Låneinstitutterne og pengeinstitutterne reklamerer med ansvarlig långivning. For eksempel skriver Danske Bank:

Danske Bank: Vi tilbyder lån, der passer til deres behov og økonomiske kapacitet, og vi sørger for, at de forstår deres økonomiske forpligtelser
(læs mere her)

De ønsker selvfølgelig ikke at tabe deres penge – som i øvrigt er indskydernes penge. Desværre er der i branchen forretningsmodeller, som har indkalkuleret et tab på kunder, hvilket ‘retfærdiggør’ en højere udlånsrente til at dække tab på debitorer eller tab på lån.

Set ud fra et forretningsmæssigt synspunkt kan det for nogen forstås og forsvares. Men hvis vi ser det ud fra et rent menneskeligt synspunkt giver det ikke mening.

Vi mener at den bedste måde at regulere en forretningsmodel, som i visse situationer tilsidesætter det menneskelige og det faktum at ikke alle er lige oplyste og i stand til at gennemskue komplicerede finansielle produkter, må være at uddanne, oplyse og sætte alle i stand til at gennemskue de produkter, som de fleste af os kommer i berøring med i løbet af vores levetid.

Vores mission er derfor at skabe transparens (gennemskuelighed) og at oplyse om de aspekter, som ofte overses eller ikke forstås af almindelige forbrugere.

Når du låner penge med omtanke, er det vigtigste at have styr på sin egen privatøkonomi eller daglige økonomi.

Daglig økonomi

Din daglige økonomi er omdrejningspunkt for alt hvad du foretager dig. De fleste ved helt præcist hvad de tjener, men der er rigtig mange der ikke helt ved hvor mange udgifter de har. Er du en af dem?

Er du en af dem der betaler måned efter måned for noget du ikke ved du har? – dkPenge

Hvad skal du gøre for at få styr på økonomien?

Det vigtigste værktøj der giver reel værdi når vi taler om daglig økonomi er – sikkert ikke overraskende – et privatbudget.

Styr på økonomien er ligesom et styr på en cykel. Har du styr på din økonomi kan du navigere præcist og selv bestemme retningen. – dkPenge

Hvad er et privatbudget?

Et privatbudget er en detaljeret oversigt over en husstands samlede indtægter og udgifter. Fordelt over perioder – typisk måneder – så du ved hver afslutning på en periode kan se summen af samtlige indtægter i denne periode og summen af alle udgifter i samme periode.

Et privatbudget er oversigt, der giver overblik og dermed kontrol over din private økonomi. – dkPenge

Til et privatbudget hører også muligheden for at beregne gennemsnitlige indtægter og gennemsnitlige udgifter – for at udligne måneder med mange udgifter og tilsvarende spare op i måneder med få udgifter eller store indtægter.

For eksempel er der udgifter, der kun betales én gang om året, to gange om året eller hver tredje måned. Et privatbudget giver mulighed for at udjævne disse udgifter så de beregnes som et gennemsnitlig beløb – typisk om måneden. Hvordan gør du det?

Budgetskema

Du skal samle alle dine indtægter og udgifter i et budgetskema. Et budgetskema laver du i et regneark eller i en app. Der findes masser af muligheder på nettet – som hjælper dig til at lave et privatbudget – helt gratis, men med værktøjer som er nemme, enkle og ligetil at bruge.

Et budgetskema er et værktøj hvor du notere alle dine indtægter og udgifter og beregner hvad der er tilovers til forbrug. – dkPenge

Når du har alle dine indtægter og udgifter skrevet ned så kan du ‘angribe’ dem en for en og se om du kan ændre dem. Ville det ikke være dejligt hvis du kan spare flere tusinde kroner om året blot ved at tjekke dine bankudgifter, mobiltelefonudgifter, forsikringer og andre udgifter, som kan fås billigere andre steder. Eller hvad med at opsige alle de abonnementer du ikke bruger – eller bare dem du har glemt du havde….

Tjekliste og guide til dit privatbudget

Vi har lavet en tjekliste der hjælper dig til at huske alle indtægter og udgifter til dit privatbudget. Det giver dig overblik. Når du har fået overblik kan du følge vores nemme guide til at optimere dit budget. På den måde kan du spare mange penge måned efter måned ved at øge dit rådighedsbeløb.  Det er helt gratis. Det eneste du skal gøre er at tilmelde dig her på siden. Så får du tilsendt en e-mail med budgettjekliste samt guide. Det er gratis og uforpligtende.

En tjekliste er en huskeseddel der hjælper dig til at få alle dine udgifter med i dit privatbudget. – dkPenge

dkPenge™

Vi har mere end 40 års erfaring inden for bank og IT. Det sikrer et solidt afsæt i de guides og services vi stiller til rådighed på dkPenge™.