7 gode ting du bør vide før du låner penge

Resume: Her får du 7 virkelig gode råd som du med fordel kan læse inden du søger et lån i banken eller hos en anden långiver.

Find ud af hvad det er.

1 – Ha’ styr på dit budget

Alle der skal låne penge bør sikre at deres budget kan bære at optage et lån. At låne penge medfører en tilbagevendende udgift, som der skal være luft til i budgettet.

Hvis du ikke allerede har et budget bør du lave et. Helt enkelt går det ud på at samle alle indtægter og udgifter. Når du trækker udgifterne fra indtægterne får du dit rådighedsbeløb, som er et udtryk hvor mange penge du har til rådighed til kost, cafébesøg og andre ting, som ikke er i abonnement eller som er tilbagevendende. Det beløb du skal afdrage på dit lån reducerer rådighedsbeløbet tilsvarende.

Du har sikkert hørt om ‘luft i budgettet’. Det betyder helt enkelt at ens rådighedsbeløb er så tilstrækkeligt stort at det kan minimeres uden at påvirke dit daglige liv.

Bankerne arbejder med nogle satser for rådighedsbeløb som du skal opfylde for at kunne låne penge hos dem. Derfor er du nødt til at udarbejde et budget hvis du ikke allerede har et.

2 – Lån ikke mere end du har brug for

Det er fristende at låne lidt ud over det du konkret står og har brug for. Det er en dårlig idé for alt har en pris. Det er ikke gratis at låne penge og de ekstra penge du overvejer at låne bevirker at du vil være længere tid om at betale lånet tilbage og den samlede omkostning over lånets løbetid vil blive større.

Det bedste råd burde være: ‘Lad være med at låne penge’. Men der er situationer hvor det kan være nødvendigt at gøre det. I disse situationer er rådet så: ‘Lån ikke mere end du har brug for’.

3 – Tal med din rådgiver

Hvis du er så heldig at have en rådgiver i en bank, som du kan få en aftale med så tage en snak med vedkommende. Drøft de forskellige muligheder med ham og forsøg også at forhandle renten på lånet ned. Han vil sikkert gennemgå mange af de råd du finder i denne artikel med dig. Derfor læs den grundigt og forbered dig godt inden du laver en aftale med en rådgiver.

4 – Overvej om du kan stille sikkerhed for lånet

Hvis du køber bil eller bolig er det normalt at stille sikkerhed for lånet. Det betyder at banken får pant i bilen eller huset. Det er deres sikkerhed. Hvis du ikke kan betale lånet kan de tvangssælge bilen eller båden og på den måde få deres penge tilbage.

I mange tilfælde er renten på et lån med sikkerhed billigere end et lån uden sikkerhed. Det skyldes helt simpelt at bankens risiko er minimeret på de lån der ydes uden at stille sikkerhed.

5 – Vælg det bedste sted at låne penge

Hvis du har en bankforbindelse er det oplagt at låne pengene dér, men der er mange som udbyder lån og har det som det eneste produkt. De tilbyder f.eks. ikke lønkonto, budgetkonto eller andre konti. De har specialiseret sig i at låne penge – typisk forbrugslån, som er lån uden sikkerhed og som kan søges og etableres hurtigt via internettet som onlinelån.

Fordelen ved disse alternative långivere er at det kan gøres anonymt. Din bank behøver ikke at vide at du ‘shopper’ lån andre steder. Det kan også være at du kan få det billigere end i din bank. Det er værd at forsøge at låne udenom banken.

6 – Sammenlign lån på den rigtige måde

Når du sammenligner lån er det vigtigt at du tager udgangspunkt i en størrelse, som er sammenlignelig. Inden vi præsenterer dig for det skal du være klar over at du kun kan sammenligne lån, som har samme størrelse og samme løbetid. Hvis de lån du sammenligner opfylder disse kriterier kan du sammenligne ud fra månedlig ydelse eller ud fra ÅOP. Det lån med den laveste ydelse er det billigste. Det lån med den laveste ÅOP er det billigste lån

7 – Du kan med fordel samle dine lån til ét lån

Står du overfor at skulle låne penge og du har et lån i forvejen kan det måske betale sig at samle dem til ét. Du skal dog være opmærksom på at du allerede har betalt etableringsomkostninger for det eksisterende lån og kan komme til at betale det en gang til når de lægges sammen.

Kan du samle flere lån og kun betale etableringsomkostninger for det beløb du reelt låner kan det være det kan betale sig at samle dit lån.

Vi ønsker held og lykke med dine bestræbelser.

dkPenge™

Vi har mere end 40 års erfaring inden for bank og IT. Det sikrer et solidt afsæt i de guides og services vi stiller til rådighed på dkPenge™.