Hvad er effektiv rente

Effektiv rente er et udtryk, som er rigtig godt, men desværre ikke anvendes mere. I dag anvendes begrebet debitorrente.

Hvad er effektiv rente?

Effektiv rente – er lidt ligesom navnet siger – en rente med lidt ekstra. Udgangspunktet for den effektive rente er pålydende rente. Den pålydende rente anvendes til at beregne renten med med udgangspunkt i hovedstol / restgæld i en bestemt periode.

Hvis renten bogføres i denne periode vil der blive beregnet renter af den bogførte rente også. Det er denne ‘effekt’, der udtrykkes med rentebegrebet Effektiv Rente.

Udtrykket eller begrebet “Effektiv Rente” anvendes ikke længere. Tidligere blev den effektive rente også benævnt som Årlig Nominel Rente. Det gør den heller ikke mere. Nu er det begrebet debitorrente, der anvendes. Dette begreb skal anvendes og er et nøgletal, som ifølge loven skal oplyses når der skiltes med lån.

Formel til beregning af effektiv rente

Fomlen til beregning af effektiv rente er denne her:

i = effektiv rente med decimaler

r = den nominelle rente – også kaldet pålydende rente

n = antal gange renten er bogført

Effektiv rente i dkPenge’s lånesammenligninger

Team dkPenge anvender den effektive rente i alle de sammenligninger vi har på vores låneportal. Den effektive rente er et nøgletal der skal skiltes med ligesom ÅOP. Uanset om du skal låne 1000 kr eller 50000 kr er det et vigtigt tal.

Er der lovkrav om skilting med effektiv rente?

Det er et lovkrav at skilte med effektiv rente. Ordet eller begrebet effektiv rente er ikke med i lovbekendtgørelsen, men det er fordi at begrebet ikke længere anvendes. Til gengæld er begrebet debitorrente med.

Debitorrente er synonymt med effektiv rente. Derfor er det også et lovkrav for låneudbyderne at skilte med den effektive rente blot under et andet navn.

Henvisningen til lovbekendtgørelsen finder du her.

Team dkPenge

dkPenge™

Vi har mere end 40 års erfaring inden for bank og IT. Det sikrer et solidt afsæt i de guides og services vi stiller til rådighed på dkPenge™.